HOME· NIEUWS· ARTIKELEN· ACTIVITEITEN· FORUM· LINKS· OVER PVP
Nieuws | 20 februari 2003
Eerste boek in de Passie voor Prekenreeks uitgereikt op de preekconferentie
Het eerste boek van Passie voor Preken is direkt ook een primeur in de nederlandse wereld van boeken over preken. De canadese homileet Kenton Anderson schreef zijn homiletiek in de vorm van een detectiveroman. Voorganger Jack Newman gunt ons een blik in de ziel van een zoekende prediker. Ds.Arie van der Veer:"Je leest dit boek in ťťn avond uit".

Het voorwoord bij dit boek is geschreven door ds. Ron van der Spoel van Passie voor Preken. Hij schrijft:

.

"Mijn naam is Kent Anderson en mijn passie is preken". Wie de website van de canadese homileet Kenton Anderson bezoekt (www.preaching.org) en zich afvraagt wie die man toch is, krijgt dit als eerste zin te lezen. Het is door deze website dat ik in 2001 voor het eerst iets las van Kent Anderson en al lezend raakten zijn woorden me diep.

.

Wat hij schrijft ademt namelijk een grote liefde en eerbied voor Gods Woord uit, gecombineerd met een intens verlangen om dat Woord tot aan het hart van de hoorders te brengen. Het mooie daarbij is dat hij dat zonder terughoudendheid doet: hij geniet er intens van!

.

Een jaar later, in april 2002, onmoette ik Kent tijdens een internationaal preekcongres in Edinburgh. We kwamen tijdens de lunch met elkaar in gesprek en vanaf het eerste moment was er die verbondenheid in Christus en de gedeelde passie voor het preken. Hij vertelde hoe hij ernaar had verlangd om zendeling te mogen worden om in Azie of Latijns-Amerika het evangelie te mogen brengen. Maar de deur bleef gesloten, er kwam geen roepstem van God richting de zending. Vervolgens werd hij gemeentepredikant, om na 11 jaar gevraagd te worden als docent homiletiek aan het baptistenseminarie ACTS in Langley, Canada. Sindsdien wordt hij vooral in AziŽ en Latijns-Amerika uitgenodigd om zijn visie op preken te onderwijzen. Na 11 jaar trekt hij er dus alsnog op uit.

.

Het unieke van Kent Andersons homiletiek is dat hij voortdurend zoekt naar manieren om de postmoderne mens te bereiken via de preek. Anderson beseft dat de hedendaagse hoorder niet alleen met zín oren en zín hoofd, maar ook met zín hart en zín gevoel luistert. De vraag is niet alleen "begrijp ik wat er wordt gezegd?", maar ook: "raakt het me wat er wordt verkondigd?". Omdat postmoderne mensen anders luisteren, zal er ook anders gepreekt moeten worden. Anderson is daar naar op zoek gegaan en heeft een methode gevonden die breed toepasbaar blijkt. Deze methode en de motivatie ervoor heeft hij beschreven in dit boek "Preken met overtuiging".

.

Dit is geen gewoon boek over het preken, het is een veelmeer een spannend verhaal waarin een predikant de hoofdrol speelt. Al lezend krijg je een kijkje in het hoofd en hart van iemand die helemaal vastloopt met zín preken, die er zelf nauwelijks meer in gelooft. Voor sommige lezers zal dit misschien verrassend zijn, voor de meeste predikers is het vooral heel herkenbaar. Stap voor stap volgen we dominee Jack Newman in zijn strijd met God en zichzelf en gaan we met hem mee op de weg die hij moet gaan om uit deze preekcrisis te komen. Een begaanbare weg voor iedere prediker. Tussen de regels door verwerkt Kent Anderson zijn homiletische methode. Geen droge uiteenzetting, maar een spannend gebeuren met een verrassende ontknoping.

.

Wie dit boek leest ontdekt dat preken maken altijd weer spannend is en dat naar preken luisteren dan telkens weer verrassend is.

.

Ik hoop dat dit eerste boek in de "Passie voor Preken"-reeks veel predikers en hoorders zal inspireren en dat velen het Kent Anderson gaan nazeggen: mijn passie is preken!

.

Ds Ron van der Spoel, woordvoerder Passie voor Preken

.

Het boek Overtuigend Preken van Kent Anderson is te koop bij de boekhandel of via uitgeverij Boekencentrum.

»
Jongens, wat is een goede preek?
»
Driedaagse Cursus Preken met Passie
»
Driedaagse Cursus Preken met Passie
»
Studiedag predikanten en voorganger
»
Mentoringdag over preken
»
Spiriteel preken - openingscollege Jos Douma in Leuven
»
Het gedachtegoed van Passie voor Preken
»
Bestel nu het boek Preken is Prachtig van Ron van der Spoel via de speciale website www.prekenisprachtig.nl
»
Zes weken later: wat doe je met de cursus ?!
»
Passie voor Preken naar Faculteit Leuven
»
Johannes 3:16
»
Nieuw boek: Preken is Prachtig
»
De preekcursus van januari a.s zit vol. De eerstvolgende preekcursus is van 2 t/m 4 juli 2008.
»
BEZIELING EN VERKONDIGING - Theologie in dispuut
»
Eerstvolgende preekcursus van 9 t/m 11 januari 2008
»
Toespraken Lustrumconferentie...
»
Dichtbij de hoorder. Prediking en trends
»
Boek: 'Dichtbij de hoorder'
»
Persbericht jubileumconferentie 'Er preekt een echt mens'
»
Preken met Passie: dť cursus om te leren preken van hart tot hart!
»
Pas op met grapjes
»
15 maart Passie voor Preken conferentie: Je hoorders in beeld
»
En de boer, hij ploegde voort
»
RD-verslag van de conferentiedag van Passie voor Preken
»
Passion for Preaching
»
Symposium Spreken over Preken
»
21 oktober officiele start van PassionforPreaching.com
»
Het Elfde Uur
»
Nieuwe forumstelling: De beste preek is een uitgeschreven preek
»
Dominees: zware bijbelteksten niet negeren
»
"Onze preekstoelen staan te hoog"
»
Oprichting Evangelisch Studiecentrum (CERT)
»
Eerst luisteren, dan preken
»
Een andere benadering op de kansel, hoe doe je dat?
»
Preekonderwijs in Nederland: geef de timmerman een hamer!
»
Er klinkt meer dan je zegt
»
Wat heeft die wolk ons gebracht?
"Wij prediken Christus, de kracht van God en de wijsheid van God!" (1 KorintiŽrs 1:24)