HOME· NIEUWS· ARTIKELEN· ACTIVITEITEN· FORUM· LINKS· OVER PVP
Artikelen | 09 november 2003
De kunst van het luisteren naar een preek

Door: Tijdelijke auteur

 

.

Er is een wereld van verschil tussen iemand die voetbal kijkt en de spelregels kent en iemand die kijkt en er absoluut geen verstand van heeft. De kenner zit op het puntje van z’n stoel, zit helemaal in de wedstrijd. De leek kijkt af en toe eens of er gescoord wordt, ziet wat mannen achter een bal hollen en verliest al gauw haar aandacht. Dat verandert pas als haar man haar uitlegt wat buitenspel is, welke tactiek ‘Oranje’ volgt, wat een spits doet en wat een verdediger moet doen. Als ze weet hoe het spel in elkaar zit, gaat ze vanzelf anders kijken, bewust meedoen en voor ze er erg heeft zit ze naast haar man te roepen op de bank. Oranje heeft er een fan bij.

.

 

.

Zoals dat werkt bij een sport of een spel, bij een toneelstuk waar je de achtergronden van leest of bij een gedicht wat je leert ontleden, zo werkt dat ook bij het luisteren naar een preek. Een preek is voor veel hoorders in de kerk iets wat als het ware over je wordt uitgegoten, een stroom woorden en gedachten die je soms wel en soms niet raken. Veel van wat gezegd wordt glijdt langs je af, alleen die woorden die jij net op die morgen nodig had, blijven hangen. Er wordt geluisterd, maar wat wordt echt gehoord?

.

 

.

Goed luisteren is een hele kunst. Het is de kunst van het bewust meegaan op de route die gevolgd wordt van het schriftgedeelte naar je dagelijks leven met God. Net als bij een voetbalwedstrijd is die betrokkenheid op wat er al prekend gebeurt heel lastig als je de spelregels niet kent, als je niet weet hoe een dominee z’n preek heeft opgebouwd, als je niet door hebt hoe hij je probeert te overtuigen.

.

Daarom pleit ik ervoor dat predikanten hun gemeenteleden vertellen hoe ze een preek maken. Neem de gemeente mee op de route die je iedere week in je studeerkamer gaat als je een bijbelgedeelte hebt gekozen om over te preken. Welke stappen zet je om de boodschap te ontdekken, hoe bouw je vervolgens je preek op zodat die boodschap ook echt landt bij de gemeente, hoe probeer je al prekend met ze te communiceren? Vertel het ze!

.

 

.

Ik heb dat een keer uitgeprobeerd met de mannengroep in mijn gemeente, zo’n 50 mannen in alle soorten en maten. Ik heb ze verteld welke vragen ik mezelf stel als ik een bijbelgedeelte voor het eerst lees, hoe ik de centrale boodschap van een gedeelte op het spoor probeer te komen. We hebben dat met elkaar ook geoefend op die avond en ze waren heel verrast te merken dat ze dat zelf dus ook heel goed kunnen. Ik heb ze laten zien hoe ik heel bewust in de opbouw van de preek een spanningsboog maak, zodat de preek naar climax gaat en mensen op het puntje van hun stoel blijven zitten. Ik heb ze verteld waarom ik m’n preek niet uitschrijf, maar van een mindmap preek. Ik heb ze laten zien wat er gebeurt als ik wel of geen oogcontact met ze heb. Ik heb ze bewust gemaakt van wat er in hun hoofd en hart gebeurt als ik iets voor me zie en het hen ook wil laten zien met m’n woorden. Die avond werd voor hen een openbaring en na de daaropvolgende zondag zeiden velen van hen dat ze veel bewuster hadden geluisterd.

.

 

.

Bewust luisteren, weten waar je op moet letten, maakt je heel betrokken. Je kan er echt nog gewoon van genieten, van die preken, maar je geniet nu veel bewuster, maakt het helemaal mee. Wat nu echter ook kan gaan gebeuren is dat je wel ziet welke route de voorganger met het bijbelgedeelte gaat, maar dat je al meelezend en luisterend een andere route hebt ontdekt. Dan wordt de kerkgang pas echt spannend!

.

 

.

Luisteren naar een preek is echt een kunst, de kunst van het meegaan in wat er gebeurt, van heel bewust betrokken zijn in dat wonderlijke gebeuren van het preken. En die betrokkenheid is groter, het luisteren spannender, als je echt meemaakt wat er nu eigenlijk gebeurt: horen hoe God tot je spreekt vanuit het bijbelgedeelte via de preek tot in je hart.

.

De kunst van het luisteren naar een preek is een kunst die de maker van de preek je leren kan. Waar dat gebeurt beleven de voorganger en de hoorder die zondagmorgen evenveel spanning en evenveel vreugde aan het preken.

.

 

.

Ds Ron van der Spoel,

.

Voorzitter Passie voor Preken

.

www.passievoorpreken.nl

.

 

.

 

»
Preken in een missionaire tijd
»
Biddend de kansel op
»
Beeldend preken: 'dit gaat over mij!'
»
Bomans op de kansel
»
Wat ik van een preek verwacht
»
Preken leren van Jezus 1
»
Communication
»
De ketterij van de toepassing
»
Preaching for Revival
»
Weten ze dat je van hen houdt?
»
Connecting through Purpose in Preaching
»
Preken leren van Jezus 4
»
Preken leren van Jezus 3
»
Preken leren van Jezus 2
»
Preken: roepen tot gemeenschap met Christus
»
Verstaat u wat u zegt en hoort?
»
The Power in Preaching
»
Gezocht: Broodpreken
»
Preken van vlees en bloed
»
Spirituele Christologie
»
Application Without Moralism
»
Paradoxen van evangelisch preken
»
Christocentrische prediking
»
De crisis der echtheid
»
De preek als Stem van Christus
»
How Does Unction Function?
»
Wat is ‘expository preaching’?
»
De kerk moet nu spreken
»
Preken moeten over het leven gaan
»
A Primer on Preaching like Jesus
»
Only Human
»
Het geheim van de preek
»
How the Text Can Form the Sermon
"Wij prediken Christus, de kracht van God en de wijsheid van God!" (1 Korintiërs 1:24)